סבים סבתות משמרטפים למחנכים

סבתא וסבא – משמרטפים למחנכים. כיצד "לשמור על יחסים" עם הנכדים ועם הוריהם מחד,  ולתרום לחינוכם הנאות של הנכדים, מאידך

במפגש זה יוצגו תרחישים שונים המדגימים כיצד אנו "מעודדים" לעתים נקיטת דפוס התנהגות בלתי רצוי אצל ילדינו/נכדינו, במקום בו היינו יכולים לחנכם להפגין שליטה עצמית ואיפוק. עידוד התנהגות בלתי נאותה אינו נעשה במתכוון, וברוב המקרים מקורו בכוונות טובות של הורים, סבתות/סבים ושל מחנכים. אנו, באמת ובתמים, מעוניינים לתמוך בילדינו ולתרום לכך שיהיו בטוחים, שמחים וטובי לב. במקרים רבים אנו משיגים "הקלה לטווח קצר" (לדוגמה, הילדים מפסיקים "לנדנד"), אך באותה הזדמנות אנו מלמדים אותם לבצע התנהגויות בלתי נאותות כדי להשיג את מבוקשם. התנהגויות מעין אלה עלולות להתפתח תוך זמן לא רב לאלימות לשמה.

כל התרחישים שיוצגו מתייחסים לעקרונות המסבירים כיצד מתפתחת התנהגות בלתי נאותה ואף התנהגות חריגה. כל תרחיש מלווה בהצעות – כיצד ניתן להימנע מעידוד התנהגות בלתי נאותה מחד, ולהקנות מיומנויות איפוק, שליטה עצמית ומוטיבציה, מאידך.

תפקידם של ההורים בהקשר זה הנו ראשון במעלה וגם זה של הסבתות והסבים. קשה לצפות מגורמים "חיצוניים" לבית ולמשפחה להשפיע בצורה משמעותית על התנהגותם של הילדים. לפיכך, מוצע בזאת כי הורים והורי ההורים יהיו רגישים לתהליכים אלה ויגלו מחויבות להקניית הערכים הרצויים והמיומנויות הנדרשות להצלחת הילדים. יוצעו הליכים שנמצאו יעילים להפחתת התנהגות בלתי נאותה ולהקניית שליטה עצמית ומוטיבציה לשיתוף פעולה בבית.

גם במציאות בה ההורים הם בעלי האחריות והדמויות המרכזיות בחינוך ילדיהם, בה הם אלה שדורשים להכתיב את הכללים ולהשאיר את הסבים והסבתות בתפקיד  השמרטפים לעת מצוא, ה"מפנקים ברישיון" והמתבוננים מן הצד, אי אפשר להתעלם מתפקיד הדור הוותיק ומהשפעתם על חינוך הנכדים. ריקוד עדין זה בין הרצון לא לבלבל את הילדים, לא להסתכסך עם הוריהם ועדיין להיות מסוגלים לתרום מנסיון החיים ולהיות חלק מתהליך גידול הילדים הוא צעד שסבים וסבתות נאלצים ללמוד.

שתפו

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב print
שיתוף ב email
מחפשים הרצאה אחרת ?